וירוס המולוסקום
מולוסקום הינו וירוס הגורם לזיהום בעור המתאפיין בנגעים קטנים בגוון העור עד גוון ורוד, בעלי שטח פנים מבריק, בקוטר 2-8 מ"מ. מדובר בזיהום נפוץ מאוד שנצפה אצל 1 מכל 5 ילדים , לרוב בגילאים 3 עד 8 שנים (אך יכול לערב טווח גילאים רחב יותר). המיקומים הנפוצים ביותר להדבקה בגוף הינם הפנים, בתי שחי, גו וגפיים.
דרכי הדבקה ומניעה
הוירוס מדבק במגע של עור לעור, ולרוב יעבור מילד לילד בזמן משחק, או ממקום למקום בגוף עקב שפשוף וגרוד הוירוס.
חדירות הוירוס לעור עולה כשהעור רטוב, ולכן מומלץ להימנע ממקלחת משותפת עם ילד הסובל ממולוסקום או שימוש משותף במגבת.
דרך טובה להקטין את הסיכוי להדבקה היא לכסות את נגעי המולוסקום (לדוגמא שימוש בבגד ים מלא, או חולצת בריכה) בזמן משחק משותף בבריכה
מהלך חיי הוירוס
אם לא יטופל, וירוס המולוסקום צפוי לחלוף בתוך מספר חודשים, אך לעיתים עלול להשאר אף 2-4 שנים. כאשר מערכת החיסון של הילד תוקפת את הוירוס, לרוב העור סביב המולוסקום הופך אדום ודלקתי- וזהו למעשה "סימן טוב" המבשר על כך שהחלמה מהוירוס קרובה.
סיבוכים
צלקות: כ- 7% מסך נגעי המולוסקום בעור עלולים להשאיק צלקת אטרופית (הדומה לזו של אבעבועות רוח) עם או בלי טיפול. יחד עם זאת, טיפול עוזר לקצר את משך המחלה, למנוע התפשטות הנגעים לילדים נוספים, ובכך להפחית את מס' הצלקות.
זיהום: לעיתים העור סביב נגעי המולוסקום עלול להזדהם בזיהום חיידקי ואז נדרש טיפול אנטיביוטי. קורה לרוב עקב שפשוף וגרד של המולוסקום.
טיפול
ישנם מספר דרכים לטפל במולוסקום וכוללים בין היתר- טיפול במשחות טיפוליות שונות בבית ע"י המטופל והוריו, וטיפולים הנעשים במשרד הרופא כגון: הסרה מכנית ע"י שימוש בקורטה, צריבה בחנקן נוזלי ושימוש בקנטרידין. בחירת הטיפול תלויה במספר הנגעים, מיקומם, גיל הילד ומידת שיתוף הפעולה הצפוי. רופאי עור ילדים מתמחים בטיפול במולוסקום, ולכן רצוי לפנות אל רופא עור ילדים לצורך קבלת טיפול בוירוס.